Opis

Poseł na Sejm RP II, III, IV, V, VI i VII kadencji, wicemarszałek Sejmu VI /od 2010 r./ i VII kadencji. Przynależność klubowa: Klub Poselski Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Urodzony 22 kwietnia 1954 r. w Toruniu. Z zawodu dziennikarz. Studiował na Wydziale Pedagogicznym Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Bydgoszczy /dziś Uniwersytet Bydgoski im. Kazimierza Wielkiego/. W latach 1982-1984 studiował na Podyplomowym Studium Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego.

W latach 1979-1981 redaktor naczelny studenckiej gazety „Meritum” oraz kierownik Pomorsko-Kujawskiego Oddziału „Kuriera Studenckiego”; w latach 1982-1983 pracował w gospodarstwie ogrodniczym ojca; od 1983 dziennikarz w „Gazecie Pomorskiej”; 1992-93 twórca i redaktor naczelny Tygodnika Telewizyjnego.

W latach 90-tych przewodniczący Kujawsko-Pomorskiego Oddziału Stowarzyszenia Dziennikarzy RP oraz wiceprezes Zarządu Głównego Stowarzyszenia Dziennikarzy RP. W latach 1993-2001 członek sejmowej Komisji Kultury i Środków Przekazu, a w latach 2001-2005 przewodniczący sejmowej Komisji Kultury i Środków Przekazu. W drugiej kadencji przewodniczący Podkomisji ds. Przekształcenia Polskiej Agencji Prasowej. Przewodniczył m. in. polsko-bułgarskiej i polsko-pakistańskiej grupie bilateralnej.

Przez wiele lat członek stałej polskiej delegacji do Zgromadzenia Parlamentarnego NATO i zastępca członka stałej polskiej delegacji do Zgromadzenia Unii Zachodnio-Europejskiej. W latach 2003-2004 obserwator w Parlamencie Europejskim, a w roku 2004 również eurodeputowany – członek Parlamentu Europejskiego. Był n. in. pierwszym przewodniczącym Kujawsko-Pomorskiej Rady Wojewódzkiej SLD. Od 2002 do 2005 r. rzecznik prasowy SLD. Autor książki „Jak zostać ministrem”. Odznaczony srebrnym medalem „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”.

Włada językiem angielskim.

Kontakt

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!